NTS 2014: Hrebeň Nízkych Tatier po májovej víchrici

Veterná smršť z polovice mája, ktorá spôsobila okrem Vysokých Tatier škody na lesných porastoch aj v ďalších slovenských pohoriach, ovplyvní priebeh trasy tohtoročnej Nízkotatranskej stíhačky. Najviac zasiahnutá je východná časť hrebeňa Nízkych Tatier v pásme lesa. Situáciu, ktorá sa postupne zlepšuje, monitorujeme a veríme, že obmedzenia  budú nakoniec minimálne.

Posledná aktualizácia: 30. jún 2014

Červená značka vedúca z Telgártu na Kráľovu hoľu bola v pásme lesa značne zasiahnutá. V súčasnosti tam prebieha ťažba a približovanie kalamitného dreva (odstraňovanie popadaných stromov). Vzhľadom na stav z 21. júna (viz foto) je vedenie trasy NTS po červenej značke z Telgártu na Kráľovu hoľu prakticky vylúčené.

04 (Custom)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V rámci prieskumu sme sa na základe informácii na webe zamerali aj na možnú obchádzku z Telgártu vedúcu popod stĺpy elektrického vedenia. Táto trasa bola vyhodnotená ako schodná, no nevhodná pre NTS (ide o zarastenú lúku a priesek lesom bez chodníka). Navyše by išlo o pohyb na území NP mimo značenej trasy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ďalšou alternatívou je výstup po zelenej turistickej značke cez Kráľovu skalu. Táto trasa je notoricky známa vďaka hustej kosodrevine obklopujúcej Kráľovu skalu. Situácia sa tu nezmenila, navyše v lese je dosť popadaných stromov a miestami aj zlé značenie. Samotný terén v okolí Kráľovej skaly (chodník s množstvom koreňov a kamenia vrátane kamenných stupňov) napovedá, že táto trasa je pre NTS nevhodná.

IMG_4034 (Custom)

IMG_4027 (Custom)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výstup po MTZ zo Šumiaca na Kráľovú hoľu je schodný bez problémov (počas celého výstupu treba prekročiť či obísť dohromady možno 3-4 stromy).

Pripravenú pre vás máme plnohodnotnú alternatívu trasy so štartom v Telgárte vrátane Kráľovej hole, presné informácie a údaje o trase budú zverejnené do konca júna.

Z Kráľovej hole vedie až po Bartkovú otvorený hôľny hrebeň, takže tu víchrica nemala ani čo poškodiť. Vysielač stojí na svojom mieste, verejnosti prístupná núdzová miestnosť bola v dobrom stave.

Ďalšie problémové miesta boli v úseku Bartková – Ždiarske sedlo – Andrejcová. Nadšenci, ktorí sa starajú o útulňu Andrejcová však túto krátku problematickú časť trasy výborne spriechodnili (prepílený úsek v páse lesa nad Ždiarskym sedlom), takže tu z hľadiska priechodnosti trasy ani orientácie nie sú žiadne problémy.

20 (Custom)

Na nasledovnej fotografii je jediné miesto na tomto úseku, ktoré nás prinútilo sa trocha zohnúť:

19 (Custom)

Okolie útulne Andrejcová je v dobrom stave, ľudia, ktorí jej venujú svoj čas a starajú sa o ňu sa zaslúžili o skultivovanie jej okolia (snáď to tak aj ostane). Samotná útulňa prechádza postupnou rekonštrukciou a vylepšeniami, je tak, ako tomu bolo vždy, otvorená nonstop.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výrazným pozitívom je, že vďaka práci dobrovoľníkov sa oproti minulému roku na úseku až po Zadnú hoľu zlepšila situácia s kosodrevinou. Na Heľpianskom vrchu je už od minulého roku kosodrevina, ktorá predtým značne znepríjemňovala postup (s trochou recesie sme tento úsek prezývali “Masážny salón”), veľmi dobre prepílená.

21 (Custom)

Úsek z Veľkej Vápenice do sedla Priehyba je v takmer rovnakom stave, ako tomu bolo minulý rok. Pribudlo len niekoľko málo nových padnutých stromov na chodníku – podľa aktuálnych informácii dobrovoľníci z Andrejcovej tento úsek prepílili dňa 28. júna. Na zostupe v lese však tak, ako vždy, odporúčame zvýšenú opatrnosť – v strednej časti ide o pomerne strmý technický úsek.

IMG_4086 (Custom)

V krátkom lesnom úseku v strmom stúpaní nad sedlom Kolesárová sa na chodníku nachádzalo niekoľko padnutých stromov – následok víchrice. Podľa aktuálnych informácii dobrovoľníci z Andrejcovej tento úsek prepílili dňa 28. júna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_4088 (Custom)

Úsek cez Kolesárovú a na Oravcovú je v poriadku (s výnimkou drobností ten istý stav, ako minulý rok), navyše kosodrevina v okolí sedla Oravcová je prepílená, čo oproti minulosti výrazne uľahčuje postup. Naďalej však treba počítať s tým, že chodník v týchto pasážach je úzky s mnohými terénnymi nerovnosťami a obmedzeným výhľadom dopredu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kosodrevina v okolí Homôľky je približne v pôvodnom stave ako v minulosti, úsekov s hustejšou, avšak bez väčších problémov priechodnou kosodrevinou, je len niekoľko a sú krátke.

V časti Homôľka – útulňa Ramža – sedlo za Lenivou sú polomy z minulosti prepílené, niekoľko nových popadaných stromov sa nachádza len v časti pred Havraňou poľanou a v lese za Ramžou (dajú sa však bez problémov prekročiť). Ďalej na Čertovicu je trasa v poriadku, (rovnako aj výšvih z Čertovice na Lajštroch).

Tak, ako minulý rok, aj tento rok bude úsek začínajúci zostupom z Veľkej Vápenice na okraji lesa a končiaci na Čertovici doplnený o vlastné značenie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ďalší lesnatý úsek čaká bežcov až pri zbehu z Prašivej do Hiadeľského sedla, ktorý je podľa našich informácií priechodný bez problémov.

Horšie je však na tom bol záverečný úsek lesom v časti od Moštenického príslopu (Šponga pod Kečkou) po donovalskú osadu Polianka, kde víchrica zasiahla les. Rišo Pouš z Vetroplach magazínu nás informoval o stave z 15. júna a bolo to pomerne zlé, viď jeho článok tu. Našťastie už z 21. júna máme nový report, že úsek Polianka – Kečka je aktuálne spriechodňovaný a k úplnej priechodnosti chýba už len pár padnutých stomov v najvyššej časti Baranej hlavy. Stav, aký popisuje Rišo v článku už nie je aktuálny – podľa jeho najnovších informácii z 28. júna (absolvoval Non-stop beh hrebeňom Nízkych Tatier) je úsek nad Poliankou už spriechodnený, na chodníku ostali údajne posledné dva stromy, ktoré sa dajú bez problémov preliezť, resp. podliezť.

Priebežné informácie o priechodnosti nízkotatranských chodníkov nájdete v článku na HIKING.SK a najčerstvejšie info je v diskusnom fóre pod článkom.

Foto-zdroj: Útulňa Andrejcová (Marek Šurina), KATARÍNA JANECHOVÁ, ORGANIZÁTORI