NTS 2014: SÚHRN A PODROBNOSTI ZMIEN

vykricnikAko sme už spomenuli v predchádzajúcom článku, májová víchrica, ktorá zanechala stopy na lesoch Nízkych Tatier, ovplyvní priebeh trasy tohtoročnej Nízkotatranskej stíhačky. Po prehliadke trasy (na niektorých miestach aj viacnásobnej), zvážení možných alternatív, pozitívnych a negatívnych aspektov, sme dospeli k nasledovnej podobe NTS 2014.

SÚHRN:

  • NTS 2014 sa bude konať v pôvodne určenom termíne 19.-20. júla
  • Čas štartu sa posúva o pol hodiny skôr (z 06.00 na 05.30 hod. v sobotu ráno)
  • Miesto štartu (Telgárt), cieľa (Donovaly) aj pôvodných kontrolných stanovíšť ostáva nezmenené, pribudnú 2 kontrolné stanovištia a 1 občerstvovačka
  • Trasa z Telgártu vedie do Šumiaca po modro značenej cyklotrase a ďalej zo Šumiaca na Kráľovu hoľu po modrej turistickej značke
  • Vzhľadom na pridaný prvý úsek sa menia časové limity na kontrolných stanovištiach
  • Celkové parametre trasy NTS sa zvyšujú na 103 km/+5650 m
  • Parametre trasy na Trangošku sa zvyšujú na 62 km/+3530 m

PODROBNOSTI:

Čas štartu z Telgártu sa posúva z 06.00 hod. na 05.30 hod. Miesto štartu sa posunie z uličky vedľa školy na križovatku ulíc pri kostole (300 m od pôvodného miesta štartu).

Čo sa výrazne mení, je priebeh úvodného úseku trasy. V predchádzajúcom článku nájdete informácie a dôvody, prečo je trasa priamo z Telgártu na Kráľovu hoľu nevhodná. Preto po štarte bude prvý úsek trasy (5 km/+170 m) viesť do Šumiaca po modro značenej cyklotrase 2554. Tento úsek bude vyznačený aj vlastným značením NTS.

2554

Približne prvá polovica tohoto úseku vedie miernym stúpaním z Telgártu pod úbočiami Kráľovej hole, za pekného počasia sú z nej krásne výhľady na Kráľovu skalu, Na Telgárt aj na Muránsku planinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po prebehnutí lúk a krátkeho lesného úseku nasleduje zbeh do Šumiaca, kde na námestí sa bude nachádzať kontrolné stanovište KS Šumiac (bez časového limitu). Výhoda – tento úsek je na úvodné rozbehanie určite príjemnejší, ako nástup do strmého stúpania na Kráľovu hoľu po červenej značke.

Keďže počítame s tým, že tráva na lúkach môžu byť za rána mokrá od rosy a premočená obuv a odev by na Kráľovej holi v rannom chlade nemusela byť práve príjemná, bude pre pretekárov pripravená možnosť dať si do Šumiacu previezť vrecko s teniskami, ponožkami a legínami/kraťasmi na prezutie a prezlečenie (na prevoz odporúčame trailové tenisky, v ktorých potom budete bežať hlavnú časť trasy). K1 bude bez občerstvenia.

Z KS Šumiac trasa pokračuje po modrej turistickej značke na Kráľovu hoľu. Tento úsek má parametre 6 km/+1060 m. Chodník okrem krásnych výhľadov ponúka aj viac priestoru, ako tomu bolo na červenej značke z Telgártu, navyše tadiaľto netečie voda. Počas celého výstupu treba prekročiť či obísť dohromady možno 3 či 4 padnuté stromy, celkovo je táto trasa víchricou prakticky nedotknutá.

IMG_4050 (Custom)

KS Kráľova hoľa (od štartu 11 km/+1230 m) sa bude nachádzať na Kráľovej holi (podľa počasia buď pred budovou vysielača, alebo v miestnosti určenej na prespávanie). Časový limit na KS Kráľova hoľa je 08.15 hod. (prvý časový limit na trase NTS). Pre bežcov tu budú pripravené nápoje.

028

OD K2 POKRAČUJEME PO OBVYKLEJ TRASE NTS:

Ďalej už trasa NTS pokračuje po červenej turistickej značke hrebeňom Nízkych Tatier. Na Andrejcovej pri odbočke vedúcej k útulni Andrejcová (21. kilometer) na vás bude čakať malá občerstvovačka s nápojmi, vodu si tak budete môcť doplniť aj bez zachádzania k prameňu pri útulni.

Trasa ďalej pokračuje cez sedlo Priehybka a Veľkú Vápenicu do sedla Priehyba, kde sa nachádza kontrolné stanovište KS Priehyba (27,5 km/+1750 m od štartu). Časový limit pre KS Priehyba je 11.30 hod. Tak, ako po minulé roky, ani teraz tu nebude chýbať okrem kontroly aj obvyklá občerstvovačka. Od vstupu do lesa na začiatku zostupu z Veľkej Vápenice sa začína vlastné značenie NTS (doplňuje turistické značenie), ktoré pokračuje až na Čertovicu.

062a

Trasa pokračuje po červenej turistickej značke cez Kolesárovú, Zadnú hoľu a Ramžu do sedla za Lenivou, kde sa nachádza ďalšie kontrolné stanovište (47,5 km/+2800 m od štartu, bez časového limitu). Bez občerstvenia.

Nasleduje dvojkilometrový mierny zbeh na KS Čertovica (49,5 km/+2800 m od štartu). Časový limit pre KS Čertovica je 16.30 hod. Na Čertovici sa v priestoroch motorestu Čertovica (nie STIV!) nachádza okrem kontrolného stanovišťa (eliminačka – pozri pravidlá NTS, princípy aj pomer postupujúcich družstiev ostávajú rovnaké) dôležitá občerstvovacia stanica. Pozor, na trasu NTS62 s cieľom na Trangoške je treba vyraziť z KS Čertovica najneskôr o 16.30 hod.!

IMG_4103 (Custom)

Nasleduje stúpanie na Lajštroch, trasa pokračuje cez Kumštové sedlo a Králičku na Chatu gen. M.R. Štefánika. Tu sa nachádza kontrolné stanovište (58 km/+3520 m od štartu). Časový limit pre K Chata M.R. Štefánika je 19.00 hod.

111nf

Zo Štefáničky pokračuje na základe eliminačky na Čertovici časť pretekárov ďalej po červenej značke, zvyšok schádza po zelenej značke Trangošku, kde sa nachádza cieľ NTS62 (62 km/+3530 m od štartu). Časový limit pre cieľ na Trangoške je 19.30 hod. Pre účastníkov, ktorí končia na Trangoške, je zabezpečený spoločný odvoz autobusom na Donovaly do cieľa hlavnej trasy.

img_8738

Na hlavnej trase NTS pokračujú účastníci na KS Kamenná chata pod Chopkom (63,5 km/+3980 m od štartu). Časový limit na KS Kamenná chata pod Chopkom je 21.00 hod.

111nh

Ďalšie kontrolné stanovište s občerstvovačkou sa nachádza na Ďurkovej (75 km/+4420 m od štartu). Časový limit na KS Ďurková je 01.00 hod. v noci.

116ga

Posledné kontrolné stanovište s občerstvovačkou sa nachádza ako obvykle v Hiadeľskom sedle v prístrešku – KS Hiadeľské sedlo (93,5 km/+5130 m od štartu). Časový limit pre KS Hiadeľské sedlo je 05.00 hod. ráno.

149a

Trasa pokračuje po červenej turistickej značke cez Kozí chrbát a Kečku do osady Polianka a ďalej do cieľa na Donovaloch, ktorý sa ako obvykle nachádza v priestoroch DAMI’sport Donovaly. Časový limit pre hlavnú trasu NTS (103 km/+5650 m) je 8.00 hod (celkovo 26,5 hodín).

web-restaurant3