Zmena trasy – na Kráľovu hoľu po turistickom chodníku

Oznamujeme pretekárom, že trasa NTS 2018 sa v úseku Šumiac – Kráľova hoľa vráti nazad na modro značený turistický chodník. Okresný úrad Žilina vyhovel našej žiadosti o zmenu.

Minuloročnú Stíhačku postihlo faux-pas, kedy nám bolo z dôvodov ochrany prírody prikázané Správou NAPANTu viesť preteky po účelovej komunikácii z obce Šumiac na Kráľovu hoľu. Trasa tak viedla po lesnej zvážnici po Predné sedlo, kde sa zmenila na asfaltku, ktorá pretekárov veľkými okľukami priviedla až na vrchol.

Keďže mnohí pretekári sa nám sťažovali na túto zmenu, podali sme žiadosť o zmenu rozhodnutia tak, aby sme sa mohli vrátiť na turistický chodník. Okresný úrad Žilina, Odbor starostlivosti o životné prostredie nám vyhovel, za čo sme vďační.

Podľa nás pretekári v danom úseku už nebežia hromadne, až na výnimky idú skôr rýchlou chôdzou a celkovo ich nie je až tak veľa, aby chodníku alebo biotopu, cez ktorý vedie, mohli uškodiť. Zároveň však táto zmena na nás aj našich pretekárov kladie ešte väčšiu zodpovednosť, aby chodník po nás ostal v rovnakom stave ako predtým.

V najbližších dňoch budeme aktualizovať všetky informácie na našom webe.